Ο Μανώλης Σκούφαλης στο Localsports.gr

Η ποδοσφαιρική σεζόν βρίσκεται στο τέλος της. Παίκτες έτοιμοι για διακοπές, ενώ όσοι είναι κοντά σε τμήματα υποδομής δίνουν τα τελευταία τουρνουά. Κάτι τέτοιο ισχύει με ένα παλιό γνώριμο στη πόλη του Βόλου, τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή Μανώλη Σκούφαλη ο οποίος είναι προπονητής στην Θύελλα Ελεούσας, καθώς και στις ακαδημίες της. Το Localsports και ο Απόστολος Καρπαθάκης βρέθηκαν στο ξενοδοχείο όπου βρέθηκε η αποστολή της ομάδας για μια συνέντευξη με τον coach Σκούφαλη πλέον, για την επιστροφή του στη πόλη του Βόλου, τη Νίκη και πολλά ακόμη. Ο «Μανόλο» ξετυλίγει το ντουλαπάκι των αναμνήσεων του στο Localsports.

Συνέντευξη: Απόστολος Καρπαθάκης

Επιστροφή στο Βόλο ως προπονητής Ακαδημίας. Πως νιώθεις που επέστρεψες;

Ναι,καταρχήν είμαι χαρούμενος που έρχομαι στον Βόλο πάντα, έχω κρατήσει φίλους,γνωστούς. Έχω ωραία συναισθήματα γιατί ήταν και η γέννηση του γιου μου όταν έπαιζα στη Νίκη Βόλου, όποτε όλο αυτό έχει «δέσει» στο να έχω ωραίες αναμνήσεις από τον Βόλο σε συνδυασμό πως έπαιξα και στην ομάδα της Νίκης Βόλου.

Τι σημαίνει το κεφάλαιο Νίκη για εσάς;

Όταν γύρισα να παίξω στην Νίκη,ήταν μετά από χρόνια στην Β’ Εθνική. Έκανα μια επιλογή που μου άρεσε, γιατί ήξερα ότι έχει αυτόν τον κόσμο, με συνδέει και συναισθηματικά αφού έχω μεγαλώσει σε μια προσφυγική περιοχή στη Νέα Ιωνία της Αθήνας και μου άρεσε όλο αυτό που υπήρχε στην ομάδα.

Όταν ήρθα είχε ξεκινήσει μια νέα αρχή που πολύς κόσμος ακολούθησε την ομάδα, η οποία ήταν πολύ δυνατή και περιείχε πολύ καλούς ποδοσφαιριστές και με ένα παρά πολύ καλό πρωτάθλημα.

Σίγουρα υπήρχαν δυσκολίες αλλά ήταν μια πολύ καλά δουλεμένη ομάδα και από τους προπονητές που υπήρχαν ανά διαστήματα,διότι αλλάξαμε αρκετούς. Όλοι όμως δώσαν σε αυτή την ομάδα ένα λιθαράκι και έτσι πήγε μέχρι το τέλος γιατί ήταν μια εξαιρετική πορεία με 21 ομάδες και μπήκαμε μέσα στα μπαράζ να διεκδικήσουμε την άνοδο.

Πολλοί δεν το πίστευαν αλλά με πολύ καλές ομάδες τότε, και με έναν όμιλο φωτιά, διεκδικήσαμε την άνοδο μέσα στα μπαράζ. Πολύ σημαντική πορεία με κόσμο στο γήπεδο όπου αγάπησε την ομάδα περισσότερο. Πιστεύω, τότε ήταν μια πολύ καλή χρόνια.

Ο κόσμος συγκρίνει την ομάδα του 2013, με αυτή του 2014 που πήρε το πρωτάθλημα και την άνοδο. Σας στεναχωρεί που δε ζήσατε την άνοδο με την Νίκη;

Ναι, με στεναχωρεί διότι είμαστε καλύτερη ομάδα. Η προηγούμενη ομάδα δηλαδή της σεζόν είχε καλύτερη ποιότητα παικτών. Μη ξεχνάμε ότι η δεύτερη ομάδα (σ.σ. 2014) έπαιξε σε 2 ομίλους, ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Ενώ, εμείς κοντραριστηκαμε με 21 ομάδες, ο ανταγωνισμός πιο δύσκολος σε αντίθεση με τη δεύτερη χρόνια που ήταν πιο βατή. Ουσιαστικά για μένα, η πρώτη ομάδα έπαιξε καλύτερο ποδόσφαιρο, ο κόσμος είδε καλύτερο ποδόσφαιρο και το εξέφρασε και ο ίδιος.

Εκείνη την χρονιά, με ποιον προπονητή έπαιξε καλύτερο ποδόσφαιρο η ομάδα;

Εγώ πιστεύω με τον προπονητή Μανωλά άρχισε η ομάδα και λειτουργούσε διαφορετικά.Έφερε μεγάλες νίκες με την αλλαγή νοοτροπίας στο στιλ παιχνιδιού μας και με τον περισσότερο ανταγωνισμό που είχαμε. Ο Στέλιος πιστεύω, ήταν που έδωσε το κάτι παραπάνω στην ομάδα.

Εμείς κάναμε τη προσπάθεια μας στο εκατό τοις εκατό. Εγώ ήμουν ο αρχηγός της ομάδας εκείνη τη χρόνια πάντα με σεβασμό και περηφάνεια. Δυστυχώς, παίξαν και άλλοι λόγοι που δεν ήρθε η άνοδος. Επίσης, η δεύτερη χρόνια ήταν τελείως διαφορετική σε θέμα ανταγωνισμού.

Η ομάδα που έπαιξες, θα έπαιρνε την επόμενη χρονιά το πρωτάθλημα;

Ναι, θα το έπαιρνε. Είμασταν μια δουλεμένη ομάδα που είμασταν όλοι ενωμένοι και αν έμενε θα το διεκδικούσε.

Τι έλειψε από τη Νίκη και δεν πήρε την άνοδο τη προηγούμενη χρονιά;

Νομίζω, διοικητικά ήταν αυτό που έλειπε από την ομάδα. Υπήρχε ο κορμός, υπήρχε ο κόσμος αλλά διοικητικά δεν λειτουργούσε σωστά η ομάδα.

Δεν αναφέρομαι σε άτομα απλά θα έπρεπε  πιστεύω, η διοίκηση να είναι πιο κοντά στη προσπάθεια της ομάδας.

Ο κόσμος έπαιξε το ρόλο εκείνη τη χρονιά να φτάσει η ομάδα στα μπαράζ;

Φανταστικός. Φανταστικός. Ο κόσμος πάντα δίνει το κάτι παραπάνω. Αν θυμάστε στα περισσότερα παιχνίδια το γήπεδο είχε πάντα κόσμο. Με τον Ολυμπιακό τα derby παιχνίδια που είχαμε ήταν το Πανθεσσαλικό γεμάτο, που είναι δύσκολο σε μια πόλη δυο ομάδες να γεμίζουν ένα γήπεδο με 10.000 κόσμο. Ζήσαμε ωραίες στιγμές και ο κόσμος το ευχαρίστησε για αυτό είναι κοντά στην ομάδα και έχει καλές αναμνήσεις.

Έχοντας ζήσει και το κόσμο της Νίκης αλλά και άλλων μεγάλων ομάδων, που συγκαταλέγεται το κόσμο της Νίκης;

Αν ο κόσμος της Νίκης είναι όλος μαζί, τότε θα τους παρομοιάζω με την ίδια φιλοσοφία του ΠΑΣ Γιάννενα και του Πανιώνιου. Έχω ζήσει και την Νέα Σμύρνη, με παρά πολύ κόσμο, Με Ευρώπη, με  Ρεκόμπα και παίκτες που είχαν φύγει κι είχαν πάει σε παρά πολύ καλές ομάδες. Στα Γιάννενα έχουν μια φιλοσοφία να αγαπάνε παρά πολύ το ποδόσφαιρο και είναι κοντά στην ομάδα.

Στα Γιάννενα σας θυμούνται για όλη τη πορεία ή για το γνωστό goal;

(Γελάει!) Σίγουρα με θυμούνται στα Γιάννενα και σαν παίκτη αλλά και για το γνωστό goal. Μένω στα Γιάννενα με την οικογένεια μου, με την επιχείρηση μου, ασχολούμαι προπονητικά, έχω κάνει τον κύκλο μου. Τα Γιάννενα είναι πλέον κομμάτι της ζωής μου, αγαπώ την πόλη αυτή και μένω μόνιμα έντεκα χρόνια εκεί και αλλά δυο ως ποδοσφαιριστής. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να είμαι με την οικογένεια μου σε ένα μέρος που είχα πάει ως ποδοσφαιριστής και τώρα να μένω μόνιμα.

Σίγουρα είναι ένα goal που στιγματίστηκε για πάντα πιστεύω. Ήταν απρόβλεπτο και δεν το περίμενα ούτε και εγώ. Έχουν περάσει 15 χρόνια και είναι σπάνιο ακόμη.

Ήταν από τις στιγμές του ποδοσφαίρου που δεν το περιμένεις. Πάλι καλά ήταν τηλεοπτικό (γελώντας).

Με τον παίκτη που έβαλε αυτό το τέρμα (Σιαλμάς) έχετε κρατήσει επαφή; 

Κατά καιρούς μιλάω μαζί του. Σίγουρα ο κόσμος μας έχει φέρει πιο κοντά.

Θυμηθείτε το μυθικό γκολ

https://youtu.be/xkv8wxrPIN4


Τα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό Βόλου, ήταν κάτι που θέλατε να ζήσετε; 

Ήθελα να το ζήσω πριν έρθω. Μια πόλη να περιμένει αυτό το παιχνίδι με πολύ κόσμο,πολύ ωραία ατμόσφαιρα.Ήταν εξαιρετικά όλα τα παιχνίδια.

Πως ήταν η εβδομάδα πριν από ένα τέτοιο ντέρμπι;

Δεν υπήρχε άγχος, αλλά συγκέντρωση και προπόνηση που προετοιμαζόσασταν για το μεγάλο παιχνίδι. Οι πιο παλιοί μου λέγαν ότι αυτά τα παιχνίδια είναι παρά πολύ καλά για την πόλη. Είμαι χαρούμενος που το έζησα και σε καλές εποχές με άλλες δυο ομάδες και καλούς ποδοσφαιριστές και από τις τελευταίες φορές που είχε τόσο κόσμο σε αγώνα και από τις δυο πλευρές. Ήταν πολύ όμορφες στιγμές. Και τα τέσσερα derby ήρθαν ισοπαλία,απίστευτο! Θέλαμε να κερδίσουμε αλλά έτσι εξελίχθηκε. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο.

Το παρομοιάζεται με κάποιο άλλο;

Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιο άλλο derby να το παρομοιάζω.

Τι πρέπει να αλλάξει για να έχουμε ξανά κόσμο και από τις δυο ομάδες στα γήπεδα; 

Πρέπει να αλλάξει γενικώς η φιλοσοφία του Έλληνα φιλάθλου. Είναι σημαντικό να υπάρχει κόσμος στο γήπεδο. Δηλαδή τώρα στον τελικό κυπέλου δεν έχουμε κόσμο, ενώ στην Αγγλία σε αλλά γήπεδα και έχουν 60.000 κόσμο. Είναι πολύ λυπηρό. Αυτό πρέπει να το ερευνήσει και η πολιτεία γιατί οι ποδοσφαιριστές θέλουν να παίζουν σε γεμάτο γήπεδο όπως παίζει ο Ολυμπιακός στο Καραϊσκάκη, όπως η ΑΕΚ που έκανε το γήπεδο της, όπως ο Παναθηναϊκός που ευελπιστώ να κάνει το δικό του γήπεδο. Πρέπει το ποδόσφαιρο να αποτελείται από κόσμο αφού εκείνος δημιουργεί τον ποδοσφαιριστή. Πρέπει η πολιτεία να το δει λίγο καλύτερα. Δεν είναι δύσκολο να βελτιωθεί αρκεί να αλλάξει η φιλοσοφία και το τι θέλει να περάσει η πολιτεία.

Τα ντέρμπι με την ΑΕΛ;

Και τις δυο στιγμές τις ζήσαμε παρά πολύ καλά είχαν παρά πολύ κόσμο και στο ΑΡΕΝΑ και στο στάδιο το Πανθεσσαλικό. Ήταν και τα δυο derby. Πάντα όταν παίζεις με την Λάρισα,είναι μια ιστορική ομάδα.

Καλύτερη και χειρότερη στιγμή στην Νίκη;

Δεν θα σταθώ στη χειρότερη και στη καλύτερη, αλλά σε μια πορεία που εξελίχθηκε για μένα όμορφα, άσχετα που η ομάδα δεν ανέβηκε. Μπορεί να μην ήταν έτοιμη τότε η ομάδα να ανεβεί. Την περασμένη χρόνια ήταν Γ’ Εθνική και ανέβηκε, δηλαδή το επόμενο σκαλοπάτι ήταν πολύ δύσκολο να γίνει για την Νίκη. Εγώ κρατάω τις όμορφες στιγμές και τις νίκες που έχουμε κάνει με παρά πολύ ωραίο ποδόσφαιρο και με νίκες όπως ήταν με τον Παναιτωλικό, την Παναχαϊκή , τις Σέρρες. Εκπληκτικό ποδόσφαιρο έχει παίξει η ομάδα όπως και με άλλες νίκες. Γενικά όμως κρατάω ότι πέρασα όμορφες στιγμές, έκανα φίλους,παρά πολλά  πράγματα και πάντα έρχομαι στον Βόλο σαν φίλος και θα χαρώ να έρθω και σαν ένα κομμάτι της ομάδας είτε προπονητικά είτε σε κάποιο πόστο της ομάδας.

Υπήρξε μετά την αποχώρηση ξανά σενάριο επιστροφής;

Όχι από όταν έφυγα δεν είχε γίνει κάποια προσπάθεια επιστροφής. Μετά η ομάδα πέρασε δύσκολες στιγμές. Τώρα λίγο πάλι έχει βρει τον δρόμο της με τη διοίκηση Παπακωνσταντίνου – Βενέτη. Θεωρώ ότι αν η ομάδα θα βάλει σιγά σιγά τις βάσεις μπορεί να επανέλθει σε μεγάλη κατηγορία.

Παρακολουθείτε τη πορεία της ομάδας;

Ναι, παρακολουθώ. Βλέπω τα αποτελέσματα,την κατηγορία. Έχω φίλους εδώ που με ενημερώνουν. Έχω κρατήσει πολύ καλές σχέσεις, με αγάπησε ο κόσμος, ήταν κάτι σαν επιβράβευση. Τους ευχαριστώ πολύ που με θυμούνται με πολύ καλές αναμνήσεις.

Για την υποδοχή του συνδέσμου της Νίκης;

Πολύ θερμή η υποδοχή τους και αυτό μου δείχνει ότι με αναγνωρίζουν και ως αθλητή και με αντάμειψαν με αυτή τη πρόσκληση που μου έκανα. Αλλά κυρίως ως χαρακτήρα.

Δεν έχω να κρύψω κάτι, τα συναισθήματα μου ως προς την ομάδα είναι παρά πολύ καλά, νιώθω σαν φίλος και υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα από εμένα και από τον κόσμο.

Μπέος και Ψωμιάδης οι παράγοντες που ξέρουν πολύ μπάλα σε παλιά συνέντευξη.

Αυτο είναι βάση αυτού που έχει κάνει (ο Μπέος) από τον Πανιώνιο, τον Ολυμπιακό Βόλου και τώρα τον Βόλο που έχει κάνει και έχει φτάσει την ομάδα να παίζει Α’ Εθνική. Είχα πει δυο ονόματα τότε, που ξέρουν πολύ καλή μπάλα τον Μπέο και τον Ψωμιάδη γιατί φέραν πολύ καλούς ποδοσφαιριστές και ακόμη φέρνουν.

Σενάριο να ήταν ο Μπέος πρόεδρος στην Νίκη;

Πιστεύω θα είχε εκτοξευτεί. Θα έπαιζε Α’ Εθνική αυτή τη στιγμή, θα διεκδικούσε πρωτάθλημα και πολλά πράγματα.

 

Πιστεύω θα βρεθεί ο κατάλληλος, να βάλουν τις βάσεις ώστε να υπάρχει χρονοδιάγραμμα για να γίνει και ανταγωνιστική.

Έχει τις δυνατότητες η Νίκη να γίνει δύναμη στην Α’ εθνική;

Πιστεύω πως ναι. Γιατί ο κόσμος πάλι θέλει το έναυσμα όπως τότε που δώσαμε το κάτι παραπάνω και είχαμε όλο το κόσμο αφού παίζαμε πολύ καλό ποδόσφαιρο και είναι κάτι το οποίο και εκείνοι θέλουν να βλέπουν.

Γιατί ο κόσμος πιθανότητα δεν είναι όπως το 2013;

Νομίζω ο κόσμος απογοητεύτηκε. Κατά διαστήματα η ομάδα ,και φέτος, ήταν λίγο εκεί και εκεί. Δεν είχε μια πορεία. Εμείς παίξαμε και χειμώνα και είχε κόσμο. Ίσως η ομάδα να μην ξεκίνησε καλά η μετά να έκανε τη κοιλιά της και να μη έδωσε το κάτι παραπάνω που θα ήθελε ο κόσμος.

Είναι αυτό που κόβει τον κόσμο και μετά γυρίζει πάλι πίσω. Ο κόσμος της Νίκης Βόλου πρέπει να στηρίξει την ομάδα γιατί την αγαπά και ξεκινάνε από μια καλή ενέργεια,και από τον κόσμο αλλά και την διοίκηση. Ας πάρουν τις βάσεις και να την επαναφέρουν εκεί που θέλουν να τη δουν.

*Να ευχαριστήσουμε πολύ δημόσια, τον Βαγγέλη Αγγελή που βοήθησε στο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη, την Μαρία που βοήθησε στην απομαγνητοφώνηση και φυσικά τον Μανώλη Σκούφαλη που  δέχθηκε τη πρόσκληση μας.

 

 

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top