Ο Αχιλλέας Σαλαμούρας στο Localsports.gr

Ένας από τους ποδοσφαιριστές της Μαγνησίας, που είχαν την ευκαιρία να φύγουν εκτός νομού, για λογαριασμό μεγάλης ομάδας είναι και ο Αχιλλέας Σαλαμούρας. Ο ένας εκ των αρχηγών πλέον του ΠΑΟΚ Β’ μιλά στο Localsports.gr σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη.

Συνέντευξη: Απόστολος Καρπαθάκης 

Ο Αχιλλέας Σαλαμούρας αγωνιζόταν από πολύ μικρή ηλικία στα τμήματα της Ακαδημίας του Μαγνησιακού, ενώ ήταν από πολύ νωρίς μέλος των Μικτών Θεσσαλίας. Το ταλέντο του και το έξυπνο παιχνίδι του δεν άργησαν να φέρουν το ενδιαφέρον από μεγάλες ομάδες της Ελλάδας, καθώς και του εξωτερικού. Ο ταλαντούχος επιθετικός του ΠΑΟΚ Β’ μιλάει, για τον ΠΑΟΚ, την Ντορντμουντ, τον Βόλο, την Νίκη Βόλου και τη διαδρομή του αυτά τα χρόνια. Αναλυτικά:


Είσαι ένας από τους παίκτες που έφυγαν σε αρκετά μικρή ηλικία, εκτός νομού, για να κυνηγήσεις τα όνειρα σου, μετά το ενδιαφέρον που σου έδειξε ο ΠΑΟΚ. Πως είναι για ένα «παιδί» να φεύγει από τη βάση του και ποια τα συναισθήματα του;

Υπήρχανε ανάμεικτα συναισθήματα. Για ένα παιδί που το όνειρο του είναι παίξει ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο, το να σε καλεί ο ΠΑΟΚ είναι ένα τεράστιο βήμα, δεν υπήρξαν δεύτερες σκέψεις, το μέγεθος της ομάδας σε εξιτάρει και νιώθεις μέσα σου ότι οι κόποι σου επιτέλους ανταμείβονται. Από την άλλη ο φόβος για το άγνωστο είναι υπαρκτός,  αναρωτιόμουν για το εάν θα μπορούσα να ανταπεξέλθω σε συνθήκες υψηλού ανταγωνισμού, για το πως θα ειναι η νέα μου καθημερινότητα, όντας πλέον κάτοικος Θεσσαλονίκης χωρίς τους γονείς μου, για το κλίμα που θα επικρατούσε στην ομάδα, για το επίπεδο των συμπαικτών μου και αλλά πολλά. Αλλά σίγουρα ήτανε μια τεράστια χαρά και μια τεράστια ικανοποίηση γιατί ήτανε μια πρόκληση που είχα θέσει στον εαυτό μου από όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι πιο σοβαρά με το ποδόσφαιρο.

Ωστόσο δεν ήταν τυχαίο αυτό. Καθιερώθηκες αρχικά στα τμήματα υποδομών της ομάδας του ΠΑΟΚ και έμεινες για πολλά χρόνια μέχρι και την Κ-20. Πως ήταν αυτή η διαδρομή;

Σίγουρα υπήρξαν πολλές καλές στιγμές, δόξες, έκανα αρκετές και καλές φιλίες συναναστραφηκα με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, αλλά υπήρξαν και αρκετές στεναχώριες, στιγμές αμφιβολίας αλλά πάνω από όλα, όλη αυτή η διαδρομή ήταν ένα σχολείο για μένα. Έμαθα πολλά μέσα από αυτήν την διαδικασία, ποδοσφαιρικά και μη, όπως την αλληλοβοήθεια και το σεβασμό προς τον συμπαίκτη, το πως να συνυπάρχω μέσα σε ένα σύνολο το οποίο παλεύει ταυτόχρονα για κοινούς αλλά και ατομικούς σκοπούς. Έμαθα πως για να καταφερεις κάτι πρέπει να παλέψεις πολύ για αυτό, στοιχεία τα οποία έχουν παίξει κομβικό ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα μου και της προσωπικότητας μου.

Σε μικρή ηλικία, υπήρξε ενδιαφέρον από την Μπορούσια Ντόρντμουντ. Πες μας την ιστορία αυτή! Γιατί δε προχώρησε;

Είχα συμμετάσχει σε ένα τουρνουά με την κανονικη u15 της ντορτμουντ στην Αθήνα , είχα παίξει κάποια ματς , είχα αρκετά καλή εικόνα στα παιχνίδια και μου είχανε προτείνει όποτε θέλω να πάω να μείνω για 7 ημέρες στην Γερμανία να δοκιμαστω σε πραγματικές συνθήκες στην ακαδημία . Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν το είχα κυνηγησει πολύ , υπήρχε από τότε έντονο ενδιαφέρον από τον ΠΑΟΚ και προτίμησα την Ελλάδα.

 Ο Σαλαμούρας με τη φανέλα της Ντόρντμουντ

Μετάνιωσες ποτέ για αυτή την επιλογή;

Το εξωτερικό πάντα αποτελεί πηγή ελξης για ολους τους ποδοσφαιριστες ,ίσως θα μπορούσα να το είχα κυνηγήσει περισσότερο , ομως πιστεύω ότι κάθε απόφαση που παιρνει ο καθένας γίνεται για κάποιον λόγο ,μετά από αυτό βρέθηκα σε μια ομάδα σαν τον ΠΑΟΚ , ο οποιος σε επίπεδο ακαδημιών ειδικά είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η Ελλάδα , που οπως ειπα με βοήθησε σε όλες της πτυχές της ζωής μου , και στην ανάπτυξη ως ποδοσφαιριστή και ως άνθρωπο.

Πλέον έχεις στεφθεί πρωταθλητής Ελλάδος με την ομάδα του ΠΑΟΚ στην Κ20 ενώ έχεις αποτελέσει αρχηγός. Πως ένιωσες γι αυτό το επίτευγμα και ποιο το συναίσθημα του περιβραχιονίου σε ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ;

Πάντα η κατάκτηση του πρωταθλήματος στο τέλος της χρόνιας αποτελεί μια επιβράβευση για την συνολική προσπάθεια, νιώθεις χαρούμενος για αυτά που έχεις καταφέρει, η κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων δείχνει την δυναμική που έχει ο ΠΑΟΚ στις ακαδημίες και συγκεκριμένα στην δικιά μου ηλικιακή ομάδα, αλλα ο στόχος η προσπάθεια δεν σταματάνε εκεί . Κάθε φορά που φοράω το περιβραχιόνιο αυτής της ομάδας νιώθω περήφανος και αποτελεί προνόμιο, αλλά και ταυτόχρονα μου προκαλεί ένα τεράστιο αίσθημα ευθύνης απέναντι στον εαυτό μου και στην ομάδα, και είναι ένα δείγμα εμπιστοσύνης που έχουν οι άνθρωποι της ομάδας προς το πρόσωπο μου. Βέβαια δεν με κάνει να νιώθω ανώτερος από τους συμπαίκτες μου, είμαστε όλοι μια ομάδα και η προσπάθεια είναι συλλογική.

Έχεις αγωνιστεί με συμπαίκτες οι οποίοι είτε μεταπήδησαν στην πρώτη ομάδα, είτε όπως ο Τζόλης που ζει το δικό του όνειρο στο εξωτερικό και στη Premier League. Πως νιώθεις με την εξέλιξη των συμπαικτών και αν πιστεύεις ότι θα είσαι από τους επόμενους;

Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτούς , ζούνε το όνειρο τους και πραγματικά τους εύχομαι ότι καλυτερο στην συνέχεια της καριέρας τους . Όσον αφορά εμένα , ο καιρός και η προσωπική μου εξέλιξη και προσπάθεια θα καθορίσουν την πορεία που θα εχω στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Πως είναι το συναίσθημα να παίζεις στη Τούμπα;

Σε αγώνα με την Τοτεναμ στην Τούμπα

Έχω παίξει 3 ματς στην τούμπα , τα 2 ευρωπαϊκά . Το ματς που θα μου μείνει για πάντα είναι αυτό με την τοτεναμ για το youth league, στο οποίο παρότι χάσαμε κάναμε τρομερή εμφάνιση , παρότι αγωνιζόμενοι με 10 παίκτες από πολύ νωρίς . Το γήπεδο εκείνη την ημέρα είχε 9-10.000 κόσμο , ένιωθα δέος κοιτώντας την κερκίδα , πραγματικά μια εικόνα που δεν μπορώ να την περιγράψω με λόγια . Ήτανε πραγματικά ένα τρομερό συναίσθημα και η υποστήριξη του κόσμου απίστευτη.

Στη συνέχεια ήρθε ο δανεισμός σε Βόλο και μετά στην Νίκη Βόλου! Τι κρατάς από αυτό πέρασμα στις ομάδες της πόλης σου;

Η μια αποτελεί μια από τις ιστορικότερες επαρχιακές ομάδες, με τρομερό κόσμο που δυστυχώς δεν μπόρεσα να απολαύσω από κοντά λόγω των απαγορεύσεων της καραντίνας, ενώ η άλλη τωρα προσπαθεί να καθιερωθεί, μέχρι στιγμής με επιτυχία, στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και οι δυο ομάδες μου έδωσαν πολύτιμες εμπειρίες στην μέχρι τώρα καριέρα μου, η άνοδος με τον Βόλο ήτανε μια όμορφη στιγμή, η χρόνια με την νίκη μου αφήνει μια πικρή γεύση, καθώς παρόλο που μπορέσαμε να σώσουμε την ομάδα και να την ανεβάσουμε κατηγορία , δεν πετύχαμε τον αρχικό μας στόχο, που ήταν η κατάκτηση της πρώτης θέσης. Θέλω να ευχηθώ και στις δυο ομάδες τα καλύτερα για το μέλλον, γιατί ο Βόλος σαν πόλη χρειάζεται το ποδόσφαιρο, και το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται τον Βόλο που από τα παλαιότερα χρόνια αποτελεί μια ποδοσφαιροφιλη πόλη.

Το καλοκαίρι είχες δυνατότητα να παραμείνεις στη Νίκη. Υπήρξαν κι αλλες προτάσεις όμως διάλεξες τον ΠΑΟΚ Β’; Τι σε οδήγησε σε αυτή την επιλογή;

Ο ΠΑΟΚ Β’ ήτανε ενα πρότζεκτ καινούργιο, το οποίο εφαρμόζεται σε όλα σχεδόν τα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Πίστεψα πολύ λοιπόν σε αυτό το πρότζεκτ, στο οποίο συμμετέχουν άνθρωποι που ξέρω και εμπιστεύομαι, και θεώρησα ότι ήτανε η καλύτερη επιλογή για την εξέλιξη μου. Ούτως η άλλως ο ΠΑΟΚ ήτανε η πρώτη ομάδα που εμπιστεύτηκε το ταλέντο μου. Η Νίκη αποτελεί μια ομάδα η οποία έχει κάνει τρομερή εξέλιξη στην οργάνωση της εντός και εκτός γηπέδου, με μια διοίκηση που αγαπάει πραγματικά την ομάδα, μου φέρθηκαν με τον καλύτερο τρόπο και πιστεύω ότι μόνο καλά θα έρθουν από εδώ και πέρα σε αυτήν την ομάδα, εάν παραμείνουν αυτοί οι άνθρωποι. Και είμαι σίγουρος ότι και ο κοσμος ότι και να γίνει θα παραμείνει κοντά στην ομάδα.

Ξανά στον ΠΑΟΚ λοιπόν. Και φέτος αρχηγός, μια νέα προσπάθεια, βαθμολογικά δεν έχει ξεκινήσει ιδανικά, με τον Covid να σας χτυπά τη πόρτα.

Μεγάλο ρόλο στην βαθμολογική μας θέση, η οποία εννοείται πως δεν μας ικανοποιεί, έχουν παίξει αυτές οι μικρές λεπτομέρειες που λείπουν από την ομάδα μας, και είναι αυτές οι λεπτομέρειες οι οποίες θα μας ανεβάσουν επιπέδο, καθώς το ταλέντο είναι άφθονο . Σε πολλά ματς είμασταν ανώτεροι από τον αντίπαλο , αλλά δεν καταφέραμε να πάρουμε αυτό που αξίζαμε . Βέβαια και οι ομάδες που παίζουμε έχουν παίκτες με εμπειρία και παραστάσεις απο ανώτερες κατηγορίες . Εμείς όμως κοιτάμε να βελτιωνόμαστε κάθε μέρα , και πιστεύω ότι μεσα απο την δουλειά θα βρούμε τον δρόμο προς τις επιτυχίες σύντομα . Όλες αυτές οι εμπειριες που αποκτούμε φέτος σε ένα άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα ειναι παρά πολύ χρήσιμες για το μέλλον μας ως ποδοσφαιριστές . Εγώ ως ένας εκ των αρχηγών προσπαθώ να καθοδηγώ τους νεότερους σε ηλικία , έχοντας κάποια εμπειρία απο τέτοια πρωταθλήματα.

Προσωπικοί στόχοι για φέτος και το μέλλον;

Να έχουμε σαν ομάδα μια καλή πορεία στο πρωτάθλημα σε συνδυασμό με προσωπική διάκριση, έτσι ώστε στο μέλλον να μπορέσω να βιοποριστω απο το ποδόσφαιρο και να φτάσω όσο πιο ψηλά μπορώ.

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top